تفاوت کانکس و کانتینر
کانکس و کانتینر دو محصول بسیار کاربردی و پرطرفدار هستند و به ترتیب برای اسکان موقت و حملونقل کالا استفاده میشوند. این دو محصول دارای شباهتهای ظاهری هستند؛ اما عملکرد آنها بهطورکلی متفاوت است. تفاوت کانکس و کانتینر تنها به ویژگیهای ظاهری محدود نمیشود و این دو محصول در نحوه ساخت، متریال و موارد استفاده نیز تفاوتهای عمدهای دارند.
گاهی اوقات افرادی که فرق بین کانکس و کانتینر را نمیدانند و از نزدیک با آنها آشنا نیستند، این دو محصول را یکسان در نظر میگیرند. در این مقاله قصد داریم به معرفی کانکس و کانتینر بپردازیم و مروری بر تفاوتهای آنها داشته باشیم.
معرفی کانکس
کانکس به سازههای پیشساختهای گفته میشود که امکان تولید آنها در ابعاد گوناگونی وجود دارد و کاربرد اصلی آن اسکان موقت افراد است. سادهترین نوع کانکس شامل چهار دیوار، سقف، درب ورودی و یک پنجره است. بااینحال، ابعاد، امکانات، جنس بدنه، ظاهر و سایر مشخصات کانکس با توجه به کارایی آن تعیین میشوند.
نزدیک به یک دهه است که علاوه بر استفادههای رایج از کانکس، این سازه با طراحیهایی بسیار زیبا و استحکامی بالا بهمنظور سکونت ساخته میشوند. کانکس ویلایی یا مسکونی نامی است که بر روی این سازهها گذاشتهاند.
دیگر کانکسهای رایج نیز شامل این موارد هستند:
- نگهبانی
- کارگاهی
- دفاتر کاری و اداری
- درمانگاه
- نمازخانه
- فروشگاهی
- سرویس بهداشتی
- سرایداری
- خدمات شهری
- سردخانه مواد غذایی
- اتاق قرنطینه
- نصب تجهیزات بانکی
امروزه از مصالح بسیار متنوع و باکیفیتی در ساخت انواع کانکس استفاده میشود که ضمن بهبود زیبایی، موجب افزایش امنیت و کارایی آنها میشود. صرفهجویی در زمان و هزینهها، عدم نیاز به اخذ مجوز و امکان جابهجایی ازجمله ویژگیهایی هستند که موجب محبوبیت کانکس شدهاند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید مقاله صفر تا صد آشنایی با کانکس را مطالعه کنید.
معرفی کانتینر
کانتینر یک محفظه فلزی بزرگ و استاندارد در مقیاس بینالمللی است که اغلب برای جابهجایی کالاهای گوناگون از مسیر دریا استفاده میشود. این محفظهها از آلومینیوم و فولاد ساخته میشوند و دارای بدنهای بسیار مستحکم و مقاوم در برابر ضربه هستند؛ ازاینرو طول عمر بالایی دارند. بیشتر کانتینرها به شکل مکعب مستطیل ساخته میشوند و در برابر نفوذ رطوبت، هوا و گردوغبار ایزوله هستند.
کانتینرها دارای ابعاد بینالمللی و استاندارد هستند تا امکان چیدمان اصولی و منظم آنها بر روی یکدیگر وجود داشته باشد. بر همین اساس، اغلب از دو کانتینر 20 فوت و 40 فوت برای حملونقل کالا استفاده میشود. از طرفی بدنه این محفظههای فلزی بسیار ضخیم و مستحکم است تا براثر برخورد با سطوح یا با یکدیگر، دچار خرابی و آسیب جدی نشوند
کانتینرها با توجه به محمولهای که حمل میکنند به چند دسته تقسیم میشوند که شامل این موارد هستند:
- کانتینر معمولی
- کانتینر مخزن دار یا تانکری
- کانتینر پهلو باز
- کانتینر تا شونده
- کانتینر روباز یا بدون سقف
- کانتینر یخچالی
- کانتینر حرارتی یا ترمال
- کانتینر تونلی یا دو درب
کانتینرهایی که امروزه میشناسیم، نزدیک به هفت دهه است که تولید میشوند و حملونقل کالا را به طرز چشمگیری بهبود بخشیدهاند. برای آشنایی بیشتر با این محصول کاربردی، میتوانید مقاله صفر تا صد آشنایی با کانتینر را مطالعه کنید.
فرق کانکس و کانتینر
بعد از آشنایی جداگانه با کانکس و کانتینر، حالا درک تفاوتهای این دو محصول برایمان آسانتر خواهد بود. برخی از مهمترین تفاوت های کانکس و کانتینر شامل این موارد هستند:
- تنوع در مدل و طراحی
- تجهیزات و تأسیسات داخلی
- جنس بدنه
- شیوه عایقبندی
- نحوه ساخت و تولید
- تنوع در ابعاد
- موارد استفاده
عمدتاً فرق بین کانکس و کانتینر شامل موارد بالا است. این موارد نشان میدهند که برخلاف باور عمومی که این دو محصول را بسیار نزدیک و شبیه به هم میدانند، کانکس و کانتینر تفاوتهای عمده و بنیادینی باهم دارند. در ادامه به توضیح این موارد میپردازیم.
1) تفاوت کانکس و کانتینر در طراحی و مدل
کانتینرها بهمنظور جابهجایی محصولات گوناگون طراحی و ساخته میشوند. به همین منظور است که اغلب دارای مدلهای محدود و طراحی کاملاً ساده و یکنواخت هستند. جالب است بدانید که تنها چند کشور در دنیا هستند که مجوز ساخت و تولید کانتینر را دارند. تمام کانتینرهای موجود در ایران نیز وارداتی هستند.
این در حالی است که موارد استفاده از کانکس بسیار گسترده است. طراحی کانکسها بر اساس مدل آنها و به فراخور نیاز خریدار انجام میشود. بدون تردید ساخت یک کانکس ویلایی کاملاً متفاوت با ساخت یک کانکس سرویس بهداشتی، فروشگاهی و… است.
2) فرق بین کانکس و کانتینر در ابعاد
کانتینرها اغلب در سایز 20 فوت و 40 فوت ساخته میشوند. کانتینرهای سایز 30 فوت و 50 فوت نیز تولید میشوند که استفاده از آنها محدودتر است. طول، عرض و ارتفاع کانتینر بر اساس یک استاندارد بینالمللی و غیرقابل تغییر است. ابعاد استاندارد باعث چیدمان و حمل آسان این محفظهها میشود. همین موضوع باعث ایجاد فرق بین کانکس و کانتینر شده است.
در مقابل، کانکس در ابعاد بسیار متنوعی ساخته میشود و این موضوع یک تفاوت کانکس و کانتینر به شمار میآید. برای مثال، شما میتوانید یک کانکس سرویس بهداشتی با هر تعداد چشمه سفارش دهید. این موضوع کاملاً بستگی به نیاز و خواسته شما دارد.
3) تفاوت کانکس و کانتینر در تجهیزات و تأسیسات
بیشتر کانتینرهای موجود در ناوگان حملونقل کالا بهصورت ساده ساخته میشوند. این کانتینرها برای جابهجایی رنج گستردهای از کالاها نظیر مواد غذایی خشک، دستگاههای صوتی و تصویری، اتومبیل، میز، صندلی و… استفاده میشوند. بنابراین اغلب فاقد هرگونه تجهیزات یا تأسیساتی مانند برق، لولهکشی آب، کولر و… هستند.
اوضاع برای کانکسها کاملاً متفاوت است. بیشتر کانکسها حداقل دارای تأسیسات برق هستند تا بتوان روشنایی درون کانکس و استفاده از دستگاههای برقی را میسر کرد. هرچه کانکس جنبه مسکونی بیشتری داشته باشد، تجهیزات آنهم بیشتر است. سینک ظرفشویی، سرویس بهداشتی و حمام، کولر، هیتر و تجهیزاتی از این قبیل نیز درون کانکسها تعبیه میشوند.
4) تفاوت کانکس و کانتینر در شیوه عایق کاری
همانطور که اشاره شد، بیشتر کانتینرها مقاومت بالایی در برابر نفوذ رطوبت و هوا دارند؛ زیرا اغلب در حملونقل دریایی استفاده میشوند و باید از کالاها و محصولات گوناگون بهخوبی محافظت کنند. شیوه عایقکاری یکی از تفاوت های کانکس و کانتینر است.
عایقکاری کانکس بهمنظور جلوگیری از اتلاف انرژی و ایجاد دمایی مطلوب درون آن است. اغلب در این راستا از پشمشیشه، پشم سنگ و پلی یورتان استفاده میشود. از طرفی عایقکاری بدنه کانکس باید به نحوی باشد که مسیر ورود و خروج هوا را مسدود نکند.
5) تفاوت کانکس و کانتینر در جنس بدنه
کانتینرها دائماً در حال جابهجایی هستند و همواره ممکن است در حین جابهجایی با جرثقیل به سطوح مختلف یا به سایر کانتینرها برخورد کنند. به همین منظور، اغلب از فولاد برای تولید بدنه این محفظههای فلزی استفاده میشود. در مواردی که کانتینر در حملونقل هوایی استفاده میشود و باید وزن کمتری داشته باشد، برای تولید آن از آلومینیوم استفاده میشود.
دیگر تفاوت کانکس و کانتینر در نوع متریال و مصالح برای تولید بدنه آنها است. کانکس و سازههای پیشساخته با متریالی نظیر ساندویچ پانل، پانل سیمانی، فلزهایی با ضخامت متوسط و… ساخته میشوند. امروزه برای افزایش مقاومت و امنیت کانکس در برابر حوادثی نظیر زلزله، از مصالح مقاوم و درعینحال سبک استفاده میشود. همین موضوع سبب شده تا وزن نهایی یک کانکس کمتر از کانتینری با سایز و ابعاد مشابه باشد.
6) فرق بین کانکس و کانتینر در نحوه استفاده
کانتینر محفظهای فلزی است که برای جابهجایی کالا و محصولات گوناگون نظیر مواد غذایی، دارو، اتومبیل، پوشاک، لوازمخانگی، تجهیزات اداری، دستگاههای صنعتی و… استفاده میشود.
این در حالی است که کانکس برای اقامت کوتاهمدت یا طولانیمدت طراحیشده و فاقد ویژگیهای لازم برای حمل بار است. اساساً امکان استفاده از این دو محصول بهجای هم وجود ندارد و این میتواند مهمترین پاسخ به سؤال «فرق کانکس و کانتینر چیست؟» باشد.
7) تفاوت کانکس و کانتینر در نحوه ساخت
بارها اشاره کردیم که کانتینر بر اساس یک سری استانداردهای از پیش تعیینشده ساخته میشود و اغلب هیچگونه ویژگی سفارشی به آن اضافه نمیشود. دلیل این روند ساخت نیز به خاطر استاندارد بودن ابعاد، وزن، استقامت، کیفیت و سایر ویژگیهای مهم کانتینر است تا بتواند در سراسر جهان مورداستفاده قرار بگیرد. در حال حاضر تنها چند کشور محدود نظیر ژاپن، آمریکا و روسیه این محفظههای فلزی را تولید میکنند.
در عوض بسیاری از کانکسهای سفارشیسازی میشوند و بخشهای گوناگون آنها بر اساس سلیقه خریداران ساخته میشوند. ابعاد، تجهیزات داخلی، جنس بدنه، تعداد طبقات، نمای بیرونی، تعداد درب و پنجرهها و هر المان دیگری در کانکس را میتوان بهدلخواه تغییر داد. تقریباً در تمام کشورهای دنیا امکان ساخت کانکس وجود دارد. این موضوع نیز از دیگر تفاوت های کانکس و کانتینر است.
8) تفاوت کانکس و کانتینر در شیوه قیمت گذاری
ازآنجاییکه کانتینرها تنها در چند کشور و بر اساس استانداردهای معینی تولید میشوند، قیمت آنها کاملاً مشخص است. قیمت کانتینر با نوسانات ارزهایی نظیر دلار تغییر میکند و برای خرید آن باید اقدام به استعلام قیمت بهروز کنید. در مورد کانتینرهای دستدوم اوضاع کمی متفاوت است و قیمتگذاری آنها با در نظر گرفتن مواردی مانند میزان سلامت، طول عمر و مقایسه با محصولات مشابه نو انجام میشود.
قیمت کانکس را تنها بعد از دریافت سفارش از مشتری و بررسی تمام آیتمهای وابسته در ساخت، میتوان اعلام کرد. این مورد نیز باعث تفاوت کانکس و کانتینر شده است. برای مثال دو کانکس ویلایی را در نظر بگیرید که یکی از آنها کمی بزرگتر است؛ از مصالح بهتری در ساخت آن استفاده شده؛ و همچنین تجهیزات داخلی کاملتری دارد. بدون تردید قیمت کانکس ویلایی بیشتر خواهد بود.
جمع بندی
کانکس و کانتینر دو محصول بسیار کاربردی در دنیای امروز هستند. استفاده از کانتینرها سابقه طولانیتری دارد و نزدیک به هفت دهه است که مردم در سراسر دنیا از این نوع کانتینر استفاده میکنند. استفاده گسترده از کانکس در سراسر جهان، عمر کوتاهتری دارد؛ بااینحال، پیشرفتهای بسیار زیادی در ساخت این سازه کاربردی بهدستآمده و محبوبیت آن در بین مردم افزایش پیداکرده است. امروزه بسیاری از مردم بهجای صرف زمان و هزینه برای ساختوسازهای سنتی، اقدام به خرید کانکس میکنند.
تفاوت کانکس و کانتینر در مواردی نظیر ابعاد، جنس بدنه، تجهیزات و امکانات، شیوه ساخت، موارد استفاده، قیمتگذاری و… است. اگر پیشازاین با تفاوت های کانکس و کانتینر آشنا نبودید، حالا میتوانید بهسادگی این دو محصول را تشخیص دهید.