کانکس مقاوم در برابر رطوبت
از انواع کانکس و سازههای پیشساخته در مناطق آبوهوایی گوناگونی استفاده میشود. به همین منظور است که باید در ساخت کانکسها از متریال و مصالح متناسب با آبوهوا و شرایط جوی منطقه استفاده کرد تا شاهد خرابی آن در کوتاهمدت نباشیم و همچنین افراد با خیالی راحت در آن اقامت داشته باشند. بدون تردید، ساخت کانکس مقاوم در برابر رطوبت در مناطق شرجی با ساخت کانکس در محیطی خشک و کویری متفاوت است. همین موضوع اهمیت انتخاب مصالح برای ساخت سقف، دیوارهها، عایقکاری و مواردی از این قبیل را پررنگتر میکند.
کانکس مقاوم در برابر رطوبت چیست؟
اقدامات گوناگونی را میتوان در راستای ساخت یک کانکس مخصوص هوای شرجی انجام داد تا مقاومت آن در برابر نفوذ رطوبت افزایش یابد. استفاده از ایزوگام برای سقف یا کف کانکس، تعبیه شیب مناسب برای سقف بهمنظور انتقال آب برف یا باران به بیرون کانکس و استفاده از عایق مناسب برخی از این اقدامات هستند.
شرکتهای سازنده کانکس با توجه به شرایط آبوهوایی و بررسی دقیق محل نصب کانکس، اقدامات گوناگونی را برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به سازه انجام میدهند.
ویژگی های کانکس مناسب برای مکان رطوبت دار
کانکس مقاوم در برابر رطوبت باید مشخصات ویژهای داشته باشد تا از فرسودگی و خوردگی بخشهای گوناگون آن جلوگیری شود. در ساخت مدلهای اولیه و ساده کانکس از ترکیب ورقهای گالوانیزه و تیرآهن استفاده میشود. ورقهای فلزی در برابر رطوبت زیاد آسیبپذیر هستند و از طرفی عایق مناسبی برای سرما و گرما نیستند. به همین دلیل است که نمیتوان از کانکسهای معمولی بهعنوان کانکس مخصوص هوای شرجی استفاده کرد. کانکس مقاوم در برابر رطوبت باید دارای چنین ویژگیهایی باشد:
- بدنه مقاوم در برابر رطوبت
- عایق بیرونی مناسب
- عایق داخلی مناسب
- فاصله استاندارد کف کانکس با زمین
- سقف با شیب استاندارد
- آببندی اصولی
این موارد از مهمترین ویژگیهایی هستند که باید در ساخت کانکس مخصوص هوای شرجی موردتوجه قرار بگیرند. وابسته به میزان رطوبت منطقهای که قرار است کانکس در آنجا نصب شود، میتوان از همه یا تعدادی از این ویژگیها در ساخت کانکس بهره برد. در ادامه به توضیح این موارد میپردازیم.
1) مقاومت بدنه در برابر رطوبت
بدنه بیرونی کانکس اولین لایهای است که در معرض مستقیم بارش برف، باران یا رطوبت هوا قرار دارد. برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و پوسیدگی بدنه، باید از مصالح مقاوم در برابر آب در این بخش استفاده شود. در سالهای اخیر از متریالی به نام ساندویچ پانل برای ساخت کانکس مناسب برای مکان رطوبت دار استفاده میشود.
این پانلها از ورقهای فلزی ساخته میشوند؛ با این تفاوت که این ورقها از جنس آلیاژهای ضدزنگی نظیر آلومینیوم هستند و مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت و خوردگی دارند. پوشش بیرونی این پانلها از جنس گالوانیزه یا آلوزینگ است که آلوزینگ مقاومت بیشتری در برابر رطوبت دارد. علاوه بر این ویژگی، ساندویچ پانل در مقایسه با مصالح قدیمی از استقامت بیشتری برخوردار است.
2) عایق بیرونی مناسب
زمانی که میزان بارش باران و برف در منطقهای زیاد باشد، باید از یک لایه محافظ بر روی بدنه اصلی استفاده کرد. ایزوگام متریالی با مقاومت بسیار بالا در برابر نفوذ رطوبت و آب است.
استفاده از ایزوگام برای عایقکاری سقف کانکس از اقداماتی است که مقاومت در برابر رطوبت را افزایش میدهد. همچنین میتوان از ایزوگام برای کف کانکس نیز استفاده کرد تا رطوبت زمین به بدنه منتقل نشود.
3) عایق داخلی مناسب
اشاره کردیم که ساندویچ پانل در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم است. بااینحال، بین ورقههای این پانلها یک فضای خالی وجود دارد که میتوان آن را با یک ماده عایق پر کرد. اغلب برای ساخت کانکس مقاوم در برابر رطوبت از عایق داخلی فوم پلی یورتان استفاده میشود.
این فوم به درون ساندویچ پانل تزریق میشود و مقاومت صفحات را در مقابل نفوذ آب و رطوبت به داخل کانکس افزایش میدهد.
4) شیب استاندارد سقف
هرچه رطوبت برای مدت طولانیتری روی بدنه باقی بماند، احتمال نفوذ آن به سازه افزایش پیدا میکند. مانند خانههای سنتی که در مناطق مرطوب ساخته میشوند، لازم است تا سقف کانکس نیز دارای شیب استاندارد باشد.
این شیب کمک میکند تا آب با سرعت بالایی به محل خروج آب منتقل شود و از فرسودگی سقف کانکس جلوگیری میکند.
5) آببندی اصولی کانکس
بیشتر کانکسها در محیط کارگاه و کارخانه ساخته و سپس به محل نصب ارسال میشوند. تنها در مواردی که امکان حملونقل کانکس آماده مهیا نباشد، خدمات ساخت کانکس در محل توسط سازندگان ارائه میشود.
بسیار حائز اهمیت است که کانکس مقاوم در برابر رطوبت بهدرستی آببندی شود؛ به این معنی که تمام اتصالات و جوشکاریهای با دقت بالایی انجام شوند و هیچ روزنهای باز نماند. این موضوع از ورود رطوبت به سازه جلوگیری میکند و همچنین باعث حفظ سرما یا گرمای درون کانکس میشود.
جمع بندی
انواع گوناگونی از کانکس در سراسر دنیا با کاربریهای گوناگون ساخته میشوند. آبوهوای محل نصب کانکس از مهمترین نکاتی است که باید در زمان ساخت این سازه به آن توجه شود. کانکس مقاوم در برابر رطوبت ویژگیهای گوناگونی دارد که مانع فرسودگی و خوردگی بخشهای گوناگون آن میشود.
بدنه مقاوم در برابر نفوذ رطوبت، عایقکاری استاندارد داخلی و خارجی، شیب مناسب سقف، آببندی و فاصله استاندارد کف کانکس تا سطح زمین از مواردی هستند که باید در ساخت کانکس مخصوص هوای شرجی اعمال شوند. این ویژگیها تضمین میکنند که کانکس مقاومت بالایی در برابر بارش باران و برف داشته باشد و شرایط ایدهآلی را برای اقامت فراهم کند.